Čínský Nový rok

Teplice11

Nevím, zda jste to někdy zaregistrovali, ale ve světě neexistuje pouze jeden Nový rok. Krom toho našeho bych Vám chtěl přiblížit Čínský Nový rok. Podělím se s Vámi o fotky jídel a popíši Vám dění okolo největšího svátku ve východní Asii. Jako například v Číně, Thajsku, Indonésii, Kambodže nebo Vietnamu.

Teplice11

Čínský Nový rok vždy začíná později než ten klasický. Vznikl již roku 2637 před naším letopočtem a zavedl ho Žlutý Císař (Chuang Ti). V tomto roce začal 8. února. Datum Nového roku je každý rok jiný. A to z toho důvodu, že se země, co tento nový rok slaví, řídí ročním koloběhem slunce a zároveň fázemi Měsíce. Nový rok začíná vždy na novoluní, společně se začátkem nového lunárního měsíce. Tento svátek je velice populární a oblíbený, dalo by se říci, že je to něco mezi Silvestrem a Vánocemi. Při příležitosti těchto oslav se totiž sejde celá rodina při společném jídle, navštěvují se všichni příbuzní a známi a malým dětem se rozdávají peníze v barevných obálkách. Vše je většinou v barvách štěstí – červená. A s motivem zvířete, kterému přísluší daný rok.

Podle čeho jsou rozděleny roky? V zemích Dálného Východu mají zvěrokruh se 12 znameními, avšak se liší od toho klasického. Skládá se ze 12 zvířat. Podle pověsti se tyto zvířata sešli na oslavu Buddhových narozenin. Pořadí zvířat je určeno podle toho, v jakém pořadí na slávu dorazili. Dalším rozdílem je, že každé zvíře „vládne“ vždy celý rok a ne jen jeden měsíc. Navíc existuje i pět živlů země a těmi jsou: oheň, voda, dřevo a kov. Při kombinaci živlů a zvířat vzniká 60letý cyklus střídání. Během 60 let se 5x opakuje rok zvířete dle zvěrokruhu. Vzhledem k tomu, že Nový rok začíná mezi lednem a únorem, nemusíte být narozeni v novém roce, ale v tom starém. Například já jsem se narodil v druhé polovině linea roku 1993. Pro nás bych byl už kohout, ale vzhledem k tomu, že ve Východní Asii byl prosinec 1992, tak jsem ještě znamení opice.

Letos je rok Opice, společně s ohněm, což je devátým znamení zvěrokruhu. Bude vládnout až do 27. 1. 2017, kdy ji vystřídá kohout. Zvířata jsou řazena od myši (krysy), bůvola, tygra, králíka (zajíce), draka, hada, koně, ovce (kozy), opice, kohouta (krocana), psa a vepře. Jako klasický Nový rok se i ten čínský přivítá velkým ohňostrojem.

Nyní bych Vám chtěl ukázat tradiční pokrm, který se vaří ve Vietnamu. Jmenuje se Banh chung. O co se jedná? Jde o jakýsi rýžový slaný koláč. Jeho příprava je trochu náročnější, a proto se u vaření sejde celá rodina a občas i sousedé. Na přípravu je nutná speciální lepkavá rýže jménem gao nep. Uvnitř koláče jsou mungo fazole a vepřový bůček. Koláč má tvar čtverce a je zabalen do banánových listů. Koláče se vaří ve velkém hrnci na mírném ohni až 10 hodin, aby byla rýže lepkavá a maso uvnitř uvařené. Recept najdete na těchto stránkách, společně s  jinými recepty vietnamské kuchyně. http://www.vietfoodfriends.cz/homepage/detail/novy-lunarni-rok-se-bez-banh-chung-neobejde-21.

Co předchází oslavám? Asi v každé kultuře se před svátkama musí vypucovat celý byt od shora dolů :D Podle mé mamky se celý úklid musí stihnout ještě den před oslavou, nebo to prý přinese smůlu. Zároveň se vaří tradiční pokrmy a během dne chodí předčasné návštěvy. Jelikož většina lidí slavících tento svátek je věřících, je nezbytné se v tento den modlit. Všechno jídlo, než se sní u večeře, se nejdříve dá na oltář (kde je většinou fotka nebo soška Buddhy a fotky prarodičů, kteří jsou na onom světě). Tento zvyk mi přijde hrozně pěkný, protože ukazuje úctu ke svým předkům a Buddhovi. Během přípravy jídel se nesmí ani ochutnávat, protože se na oltář musí dát vždy čerstvé jídlo. V naší rodině máme dokonce místnost vyhrazenou jen pro oltář, kde se i pravidelně modlíme nejen za naše zemřelé příbuzné a známé, ale i za ty, kteří žijí. Kromě jídla se zapalují i vonné tyčinky. Po modlitbě musíme o jídlo z oltáře poprosit (prosit předky a povolení, aby se jídlo mohlo z oltáře snést). Při jeho požití budeme díky modlitbě požehnáni.Teplice12

Dalším častým pokrmem je vařená slepice. Která se vaří celá včetně hlavy. Má žlutou barvu a je posypána citronovou trávou. Mezi sladkosti patří sušený kokos nakrájený na malé ptáky, obalovaný v cukru. Mamka dále dělá sladké taštičky v karamelové omáčce.Teplice13

Tradiční oslavy se konají už i v Čechách na veřejných prostorech nebo v kulturních domech, prakticky v každém městě. Například v Praze se slavilo na Výstavišti v Holešovicích. (http://www.czechchina.com/cny/web/praha-privita-cinsky-novy-rok-na-vystavisti-v-holesovicich-tradicnim-umenim-ci-ohnostrojem/) Takže příští rok neváhejte a navštivte oslavy lunárního Nového roku ve znamení kohouta.

Lukáš, ICM Teplice

Přidej komentář jako první k "Čínský Nový rok"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*