Jablečná sezóna

Prostejov 3

PROSTĚJOV (2)Taky máte pořád hluboko do kapsy a snažíte si přivydělat, kde se dá? Nebaví vás noční šichty v Tesku, balení krabic a zjišťování, jakého má kdo operátora? No, ať už vás to baví, nebo ne, tak jak tak se chytíte každé brigády, která se namane, ne? A tak jsem třeba já strávila letošní podzim sklizní jablek.

Jako obvykle se začalo trhat asi v polovině září – sady byly plné lidí, beden, traktorů, hluku a jablek. Obvykle dostanete dva řádky, případně tři, když trháte ve dvou, a vlastně jen třídíte jablka na pěkná a velká (standard), případně na malá a ošklivá (nestandard) – a každým druhem plníte jeden typ bedny. A jak poznáte, jestli je jablíčko už velké, nebo ještě malé? Dostanete na krk čtvereček s vystřiženým kroužkem – a co propadne, to je malé ;)

PROSTĚJOV (1)A to by pro začátek stačilo, jsou to přece jen jablka, tak jaká s tím věda, že? No, není tomu tak :) Naštěstí netrhám sama, a proto se mi mimo počáteční školení dostává i dalších instrukcí:

„To jablko je přezrálé, musíš ho dát do malých.“ Cože, přezrálé? Vždyť vypadá normálně…

„Když nemá líčko, nemůže jít ani do dvojky.“ Líčko? Dvojky? Jo tak, když není červené, nedá se zařadit ani do levnější kategorie prodeje…

„Jak to trháš?! Vždyť tak budou otlaky!“ Ale já přece jen jemně zatáhla!

A tak postupně zjišťuji, že nestačí jablko jen utrhnout, ale musím ho prohlédnout, jestli na něm není nějaký kaz, protože než se chutné ovoce dostane až do obchodu, čeká ho ještě dlouhá cesta, a z každého malého puntíku se během toho může stát i velké shnilé jablko. Také ho musím opatrně položit, protože když s ním do košíku hodím, opět se může zkazit… Nehledě na to, co se stane, když ho z toho stromu taháte násilím, protože o sobě tvrdí, že ještě není zralé a nepůjde dolů, a ne a ne! Takže každé pěkně chytit, netlačit (!) a otočit, případně nahnout… Hlavně s citem a láskou… A když už konečně naplníte plný košík, tak ho přesypete do bedny… A těch košíků se do takové bedny vejde asi 32 :)

Mezitím to, co propadne vaší speciální měrkou, hodíte do kbelíku na nestandard a na nějakém potlučení už zas tak nezáleží – jablíčka se přeberou a zpracují dál – na mošt nebo třeba do šamponů, což je naše oblíbené určení osudu těm, která propadnou či nedostačují krásou.

Prostejov 3Když se s tímhle vším začíná, je všude kolem veselo – počasí je pěkné, lidí všude dost, někteří si přinesou i rádio, jiní si místo oběda udělají v sadě piknik, spousta trhačů jezdí na kole. Postupně ovšem začnou ubývat pracovní síly i nadšení, začne být slyšet jen popojíždění traktorů a údery jablek. Přímo úměrně s postupným připlížením ranních mlh, dešťů a přízemních mrazíků dochází k odplížení brigádníků. Z monotónního dávání jablek do košíku se stane ještě monotónnější „jablko do košíku – napadané listí ven“. Domů si začnete nosit tolik bláta, že si za chvíli můžete založit vlastní novou zahrádku, a začnou vám docházet rukavice. Nevím, jak to ta ďábelská jablka dělají, ale když ráno přijdu, tak jsou suchá, ale za hodinu můžu rukavice vyhodit! To, že jsou navíc studená a náchylnější k otlakům, ani nemusím dodávat.

Ačkoli se vám může zdát, že celý den stojíte na místě a trháte stále ten samý strom, při odchodu za sebou vidíte kus práce. Holé stromy (které musíte třikrát zkontrolovat, protože na nich nesmí zůstat ani jablíčko, protože spadne, sní ho myši a ty se pak pustí do kořenů jabloní) už nejsou skloněné až k zemi, naopak si od té obrovské tíhy odpočinuli a bedny jsou plné jablek. A tak se vydáte odpadnout domů a načerpat síly na další náročný den, protože ráno vám bude opět připadat, že jste vlastně za celou sklizeň nic neudělali. Ale to nejcennější si jistě odnesete – poznatek, že jablka rostou po čtyřech, a ať se je snažíte všechna udržet sebevíc, tak vám prostě to nejkrásnější a největší vždy upadne, dvě mají na sobě kaz a to poslední vám z ruky stejně vyklouzne :)

 

Autor: Ema Doležalová

Fotografie: Ema Doležalová

Kateřina Opatrná, regionální redaktor, ICM Prostějov

Přidej komentář jako první k "Jablečná sezóna"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*