Jablkářství

Apple trees with red apples

Jablkářství F. H. Prager vyrábí Pragerův cider a přírodní limonády Pragomošt. Hlavní surovinou jsou česká jablka. Celý tento proces se odehrává k prostorech bývalého Kročehlavského pivovaru.

Představte prosím krátce vaši firmu.

Jablkářství F. H. Prager – malá rodinná firma, která vyrábí legendární Pragerův cider a přírodní limonády Pragomošt. Produkují lokální zdravé nápoje bez umělých sladidel, barviv a konzervantů.  Nápad vařit zcela přírodní cider, v němž jsou základem česká jablka, vznikl již v roce 2010 v dejvické Nádražce nad pivem. Tehdy pomocí kuchyňských odšťavňovačů z 60 kg jablek vyrobili 40 litrů cideru. Dnes se objem vyrobeného cideru pohybuje okolo 100 000 litrů ročně.  Momentálně majitelé této prosperující značky Cyril Holub a Ondřej Frunc přichází s novinkou, která nemá v České republice obdoby. Extra chmelené pivo typu ALE, IPA a STAUT budou vařit v nealkoholické variantě.

Naučili jste pivaře pít cider?

Tak bych to úplně nedefinoval, Česká republika je národ pivařů a to rozhodně měnit nechceme. Soustředíme se spíš na lidi, kteří pivo z jakýchkoliv důvodů nepijí a hledají k němu alternativu. Vytváříme nápoje, které se dají pít celý večer, nemáte z nich zalepenou pusu a nebolí z nich hlava. Samozřejmě se naleznou i výjimky, které dřív nedaly na pivo dopustit a dnes preferují náš Prager cider, což nás velmi těší.

Jak důležitá je pro vás lokálnost vašich výrobků?

Lokálnost surovin je jádro našeho byznysu.  Připravujeme cider výhradně z moštu z českých jablek. Po celých Čechách i Moravě vykupujeme jablka starých jablečných odrůd, které v dnešní době nejsou běžné, a pěstuje je jenom pár sadařů v ČR. Odrůdy, z kterých připravujeme cider, byly v Česku typické spíš za první republiky. Jedná se většinou o strupovitá jablka, která se nemohou prosadit jako konzumní, a tak je sadaři certifikují jako určená na mošt. Nevydrží sice tak dlouho, jako třeba Idared, který je v dusíkových komorách udržován až do června, ale mají mnohem lepší chuť.

V nabídce máte kromě cideru i mnoho limonád. Jak hledáte jejich nové příchutě?

Je to taková naše hra, člověk má plno nápadů, které se neustále pokouší realizovat, něco se vyvede něco ne. Rádi přicházíme s novými věcmi a to, co nám opravdu zachutná, jde na trh. Také hledáme neustále nové inspirace, jezdíme po veletrzích a tak. Mám v rukávu jeden skrytý trumf, a to je lišková (houbová) limonáda.

Jaká limonáda je nejoblíbenější u vašich zákazníků a jaká je vaše osobní favoritka?

Mezi zákazníky jasně vede limonáda, kterou jsme vyrobili jako první – jablečný originál, který je charakteristický svou jasnou nekomplikovanou chutí a zaručí skvělé osvěžení. Já osobně nedám dopustit na naší anýzovku, je to takové ouzo bez alkoholu. Je výborná, především v létě na ledu a dle mého názoru je zatím nedoceněná.

Jak si vybíráte osobnosti, které jsou na etiketách?

Jsou to naši osobní hrdinové, z etikety Maté se na nás dívá malířka a feministka Frida Kahlo, z Anýzu kouká Kathleen Neal Cleaver, zakladatelka genderových studií na Yale a členka Black Panther Party, Zázvor si vyhradila americká anarchistka Emma Goldman, atd.

Co vás nejvíce baví na vaší práci?

Fascinuje nás, že z pouhého nápadu dvou bláznů se zrodil velký projekt. Naplňuje nás, že to, co vyrábíme, se objevuje na stolech v kuchyních různých rodin, že to pijí mladí lidé venku či na zábavných akcích. Baví nás, že jsme přítomni u celého procesu, od výběru jablek, přes vaření, až po distribuci ke konečnému zákazníkovi. Tím, že jsme „malá rodinná firma“, řešíme všichni všechno. Baví mě ta různorodost a také to, že si za našimi produkty můžeme stát.

Prodáváte cider a limonády jen v České republice nebo jste již expandovali do zahraničí?

Prodáváme na Slovensku, v Polsku a Rakousku. Chystáme se expandovat do Německa a Rumunska. Soustředíme se především na střední Evropu, protože nemá smysl převážet naše lokální potraviny přes půl světa.

Více se o F.H. Prager můžete dozvědět na www.pragercider.cz

Foto zdroj: www.pragercider.cz

Michaela Löfflerová, ICM Kladno