„Mým cílem je oživit historickou část Šumperka,“ říká kavárník

3

Kavárna Pikola v Šumperku patří k nejmenším, ale nejvyhlášenějším. I proto neváhal otevřít druhý podnik. Jiří Giesl se svými spolupracovníky přivedl na konci letošního února k životu kavárničku Fjord, laděnou do skandinávského stylu.1

                                                                                                                        Kavárník Jiří Giesl ve svém oblíbeném podniku Fjord.                           

 

„S kolegyní Eliškou, která žila v Norsku, vlastníme na severu Evropy ještě jedno kavárenské zařízení, něco podobného zkoušíme společně tady, sázíme na jednoduchost,“ vysvětluje pan Giesl. K prioritám řadí nabídku kvalitní výběrové kávy, té je podle něj ve městě nedostatek.

Fjord leží jen pár metrů od Pikoly, v ulici Starobranská pod šumperskou radnicí.

„Že jsou hned vedle sebe, je spíš náhoda,“ pokračuje kavárník.

„Mám ale takovou vlastnost: když vidím prázdné místo, hned si představím, co tam bude. K mým dlouhodobým cílům patří oživení historické části města, která bohužel úplně nežije, což mě mrzí.“ Propagaci Fjordu pomohla i známější Pikola, ač to majitelé původně nezamýšleli. Koncept obou zařízení se ale v lecčems liší.

„V Pikole nabízíme hodně druhů káv i dezertů. Ve Fjordu více polévky, saláty a sendviče, bereme to jako zkoušku, jestli to není na Šumperk moc odvážné,“ usmívá se p. Giesl.

Pracovnímu týmu dodává energii mimo jiné fakt, že do kaváren často zavítají hosté i ze vzdálenějších lokalit. Ti se mohou těšit na produkty výhradně domácí výroby.

„Přijde mi jako úlet, že je někdo schopen přijet do Šumperka jen kvůli našim kavárnám,“ říká s potěšením. „Navštěvují nás i známí lidé, třeba herec Lukáš Hejlík, který mapuje dobrá gastronomická místa, dokonce nám křtil otevření Fjordu. Hodně pomáhají zmínky v médiích.“

Dvě kavárny stačí

Na výrobě produktů má velkou zásluhu Gieslova rodina, zejména jeho manželka.

„Skvěle peče a vymýšlela první dezerty, stejně tak v tomhle směru pomáhá moje máma. Já jsem původně grafik, takže se stále učím něčemu novému.“

Recept na úspěch přitom zní jednoduše.

„Stačí se nebát, že člověk podniká v Šumperku. Spoustu zdejších lidí je uzavřených a kopírují sami sebe. Rád bych je někdy vzal třeba do Brna, kde je gastronomie na jiné úrovni,“ zamýšlí se. Navzdory velkému zájmu Jiří Giesl třetí kavárnu v Šumperku neplánuje, rád by udržel v chodu dvě současné a věnoval pozornost jejich zkvalitnění. „Občas přemýšlím, že bych spíš jednu zavřel,“ směje se.

V Pikole a Fjordu nyní pracuje okolo šestnácti zaměstnanců. „A všichni jsou super,“ zakončuje podnikatel. Do budoucna by ke kavárnám rád připojil i vlastní pražírnu. 

 

ICM Šumperk

Foto: Martin Schwarz

Interiér kavárny Pikola

4

2

Interiér kavárny Fjord

7

6

5