Osobní údaje: Zákon stojí na straně spotřebitele

Patříte k těm, jejichž internetová pošta je denně zahrnuta nevyžádanými zprávami? Stále vám někdo nabízí zboží, služby a báječné výhry? Poštovní doručovatelka vám nosí blahopřání k narozeninám od neznámých firem, neobjednané dobírky a adresné nabídky výhodných úvěrů, pojištění a hypoték?


Ilustrační snímekPak je docela možné, že se někde stala chyba – možná jste o sobě někde řekli víc, než je vám dodatečně milé.
Možná jste vyplnili nějaký žertovní dotazník, chtěli znát budoucnost od horoskopových serverů, vyplnili jste a odeslali kupon věštkyně, která vám slíbila splnit každé přání, svěřili se s finančními problémy, nadváhou nebo citovým strádáním nějakému neznámému serveru…
Existuje mnoho způsobů, jak se mohou obchodní firmy (a v případě nevyžádané pošty se jedná vždy o obchod) dostat zákazníkům pod kůži. Mají na to týmy odborníků a zkoušejí to všemi způsoby. Nás, spotřebitele, chrání Úřad na ochranu osobních údajů
Ale víte, že  tato instituce může ve správním řízení potrestat odesílatele nevyžádaných obchodních sdělení pokutou až do desíti milionů korun? Z celé šíře spamu se ovšem pravomoc úřadu vztahuje pouze na malou část, a to na sdělení obchodní povahy odeslaná českými právnickými osobami.

Neznalost neomlouvá

Ono totiž vůbec není na škodu Zákon o ochraně osobních údajů (celým názvem zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů) si prostudovat. Jeho smyslem je  Listinou základních práv a svobod zaručené právo na ochranu občana před neoprávněným zasahováním do soukromého a osobního života.
Zákon rozlišuje osoby, které zpracovávají osobní údaje jiných lidí (tzv. správce nebo zpracovatel osobních údajů) a dále osoby, jejichž osobních údaje správce a zpracovatele zpracovávají (tzv. subjekty údajů).
Na ochranu práv subjektů údajů a kontrole plnění povinností správce a zpracovatele osobních údajů byl zřízen Úřad na ochranu osobních údajů. Za neplnění povinností stanovených správci nebo zpracovateli osobních údajů hrozí správci nebo zpracovateli osobních údajů sankce.

Žádné povinnosti, jen práva

Jednou z povinností, jež má správce osobních údajů plnit, je zveřejňovat na internetu informace o zpracování osobních údajů. Pro snadné plnění této povinnosti byla zřízena speciální webová stránka – Rejstřík správců osobních údajů.
A protože správcům a zpracovatelům jsou při ochraně osobních údajů ukládány především povinnosti, zatímco subjektům údajů jsou dána pouze práva, stojí zato překonat nechuť k úřední řeči a do zákona nahlédnout. po zadání klíčových slov jej najde každý internetový vyhledávač. (jez)

Roman Málek, regionální koordinátor-redaktor, kraj Pardubický

Přidej komentář jako první k "Osobní údaje: Zákon stojí na straně spotřebitele"

Zanechte komentář