Zase o krok kvalitnější

Nedávná doba udávala směr vzdělávání v České republice směrem k všeobecnému vědění. Nejvíce tak utrpělo střední odborné školství, které každým rokem po tisících ztrácelo žáky – nejen proto, že to zapříčinil demografický vývoj.

V současné době zase hraje prim odbornost, tak se o odborném školství z oficiálních míst mluví jako o budoucnosti českých šikovných rukou. Nestačí však o něčem pouze mluvit, ale konat. Je totiž důležité střední odborné vzdělávání také inovovat, zkvalitňovat a hlavně semknout s praxí.

Zdeněk Kovář, ředitel úřadu Hospodářské komory hl. m. Prahy přestřihl pásku

Dalo by se říci, že v Praze na to jdou od lesa, asi proto, že se v září otevřely dva nové výukové polygony pro truhláře. Praha však také volí cestu přes chuťové buňky. A to proto, že společně s truhlářskými polygony byly otevřeny také dva kuchařské. Jeden jsme vám představovali na začátku října – ten druhý, který byl otevřen v Hotelu Crowne Plaza vám představíme nyní.

Polygon je partnerským svazkem Střední školy hotelnictví a gastronomie Hotelu International a společností Austria Hotel Betriebs CZ s.r.o., která provozuje Hotel Crowne Plaza v Dejvicích.

Žáci školy demonstrují přípravu potravin pro vaření způsobem Sous Vide

Projekt podporuje učňovské školy i v soukromé společnosti, které propojením výuky s praxí významně přispívají ke kvalitě vzdělávání. Hlavním přínosem tohoto polygonu je možnost přímé účasti profesionálů ve výuce (v tomto případě kuchařů a číšníků) prostřednictvím moderní techniky a nové metodiky. „Mistři kuchaři“ se tak pomocí kamerového systému octnou v roli operatérů, jejichž výkon sledují učni z galerie.
„Jsme rádi, že se nedělá rozdíl mezi soukromým a veřejným školstvím, vždyť jde především o kvalitu výuky.“ Řekl Zděněk Kovář, ředitel Úřadu hospodářské komory hlavního města Prahy při prezentaci výukového polygonu.

Žáci zde získají znalosti ze všech postupů přípravy pokrmů a obsluhy hostů při různých příležitostech. Díky probíhajícím seminářům, které simulují prostředí zahraničního podniku, se žáci zdokonalí nejen v dané odbornosti, ale především v jazykové vybavenosti. Při výcviku v polygonu je využíváno i moderních IT prostředků. Výuka v polygonu je umožněna za stejných podmínek i žákům ostatních škol vyučující gastronomické obory.

__

Pavel Dvořák, regionální koordinátor – redaktor, kraj Praha

 

Přidej komentář jako první k "Zase o krok kvalitnější"

Zanechte komentář